DE 10 GOUDEN TIPS VOOR DE TEGELZETTER

SNIJDEN

 

TIP 1 LEG EEN STRIP OVER MOZAÏEKTEGELS

Het snijden en breken van tegels is al een vak apart, maar het breken van (glas)mozaïek helemaal. Je hebt hiervoor uiteraard een tegelsnijder nodig met een mobiel breekmechanisme. Om het breken gemakkelijker te maken, kun je een flexibele transparante kunststof strip over het mozaïek plaatsen. Als je die niet voorhanden hebt, kan zelfs een stukje karton al werken. Hierdoor wordt de breekkracht beter verdeeld en breken de tegeltjes mooi over de breeklijn.

TIP 2 SMEER OLIE OP HET ASJE VAN HET SNIJWIELTJE

Controleer vóór elk gebruik van de tegelsnijder of het snijwieltje nog soepel loopt – dus niet piept – anders verliest het snijkracht. Breng in dat geval een beetje dunne vloeibare olie aan op het asje van het wieltje, en neem meteen de geleidestangen mee. Spray niet met een spuitbus rechtstreeks op de tegelsnijder. Hierdoor wordt deze vet en hoopt vuil zich juist op. (Deze slimme tip geldt voor alle niet-gekogellagerde snijwieltjes en tegelsnijders. Gekogellagerde wieltjes en geleiders hebben geen enkele smering nodig.)

ZAGEN

 

TIP 3 SNEL EVEN MET WATER ZAGEN

Als je met een zaagmachine even snel nat wil zagen, kun je een emmer water pakken en hier de pomp met een slang in doen. Let wel op, want na het zagen van 2 tot 3 tegels is de emmer leeg.

TIP 4 SCHERP HET BLAD OP VÓÓR EERSTE GEBRUIK

Zaagbladen blijven langer scherp als je ze tussentijds opscherpt met een opscherpblok) of kalkzandsteen, maar scherp nieuwe zaagbladen óók op voor het allereerste gebruik. Tijdens de productie komt het blad namelijk niet altijd vlijmscherp van de band.

BOREN

 

TIP 5 BOOR NIET DIEPER DAN 75%

Met droogboren van 6 tot 14 (veel gebruikt om gaten in tegels te boren voor het ophangen van badkameraccessoires) boor je gemiddeld 15 tot 25 gaten, afhankelijk van de diameter van de boor, het soort materiaal, de dikte ervan, de mate van koeling en ook hóé er wordt geboord. Want je kunt zelf de levensduur verlengen door te stoppen op ongeveer 70-75% van de tegeldikte. Verwijder dan de boorresten in de tegel en boor met een betonboor(tje) verder op diepte. Dit bespaart ook nog eens tijd!

TIP 6 PENDEL MET DE BOOR

Niet alle diamant van de droogboor mag in één keer de tegel raken. Zet de boor dus niet vlak op de tegel, maar houd de boor schuin en maak steeds een pendelende/schommelende beweging. Hierdoor is steeds maar een gedeelte van de boor in aanraking met de tegel. Dit voorkomt het verbranden van de boor.

LEVELEN

 

TIP 7 HOUD EEN VOEGENKRABBER BIJ DE HAND

Wacht na het levelen tot de lijm volledig is uitgehard, daarna kunnen de clips en keggen gemakkelijk worden verwijderd door tegen de zijkant aan te slaan of te schoppen. Mochten er onverhoopt toch een aantal clips slecht afbreken, pak dan de Rubiscraper of de heat gun, overigens ook handig voor de lijmresten.

TIP 8 ZORG ALTIJD VOOR VOLDOENDE LIJM

Er zijn verschillende systemen om te nivelleren beschikbaar, maar bij elk type is het gebruik van voldoende lijm van cruciaal belang. Anders werkt het systeem niet. Dit geldt voor alle soorten tegels. (Bij dunne tegels heeft het gebruik van een leveling systeem overigens als bijkomend voordeel dat het voetje van de clip als buffer werkt en de tegels elkaar niet beschadigen.)
Smeer lijmribbels van 4 mm in een rechte lijn op de achterzijde van de tegel en leg de tegel met de lijmribbel in dezelfde richting als die op de vloer om luchtopsluiting te voorkomen. Dit geldt voor tegels met een niet-geprofileerde achterkant. (Tegels met een geprofileerde achterkant worden het beste bewerkt met een vlakke spaan.)

VOEGEN

 

TIP 9 COMBINEER MEERDERE SOORTEN SPANEN

Heb je weinig tijd om te voegen, maar wil je wel kwaliteit afleveren? Gebruik dan eerst een eenvoudige inwasspaan. Met deze spaan kun je snel werken, maar er blijft wel redelijk veel materiaal achter op de tegel. Loop dus je werk nog even na met een kwalitatief betere spaan. Deze spaan creëert namelijk een ‘ruitenwissereffect’ en laat hierdoor beduidend minder voegsel achter op de tegel.

TIP 10 SPONS NIET NA

Ga na het inwassen en afsponzen niet nóg eens met water over de voegen heen.
Hier worden ze juist poreus van, omdat je het voegsel gaat verdunnen.
Poreuze voegen kunnen afbrokkelen en zijn een gewilde plaats voor schimmels!

 

Door Rubi – www.rubi.com

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email