Hoe herken je een goede aannemer?

Bouwunie geeft (ver)bouwer tips om goede aannemer te herkennen

Bouwproblemen voorkomen is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten.  Het is dus belangrijk om de juiste vakman te kiezen en een goed contract af te sluiten.

De checklist “Hoe herken je een goede aannemer” combineert zaken die je best op voorhand controleert met nuttige tips om een vakman te onderscheiden van de rest. Niet alleen de kwaliteit van de uitgevoerde werken telt maar ook de timing en het respecteren van de gemaakte afspraken.

Een vakman werkt aan zijn herkenbaarheid

Eerste advies om problemen te vermijden: kies een vakman. Dit sluit van meet af aan heel wat risico’s op ontevredenheid uit. Een vakman werkt in eerste instantie aan zijn herkenbaarheid. Informatie over het bedrijf en zijn activiteiten is terug te vinden op websites en in sociale media, in reclame, op de offerte, de factuur, de camionettes, de visitekaartjes, ….

Check of je aannemer schuldenvrij is

Voor je in zee gaat met een aannemer, controleer je of hij de werken wel mag uitvoeren. Ga na in de Kruispuntbank Ondernemingen (via KBO Public Search) of er wel bouwactiviteiten vermeld staan voor dit ondernemingsnummer. Kijk ook na of de aannemer geen schulden heeft. Dit geeft je meer zekerheid. Want het al dan niet hebben van schulden zegt iets over de financiële gezondheid van een aannemer. Dit doe je eenvoudig, met het ondernemingsnummer, op www.checkinhoudingsplicht.be

(Opmerking: De ‘inhoudingsplicht’ geldt alleen voor bedrijven die met een aannemer werken, niet voor particulieren. Maar u kan via deze weg wel snel nagaan of de aannemer waarmee u in zee gaat vrij is van fiscale en sociale schulden. De RSZ (dit gaat over de sociale schulden) heeft enkel informatie over bedrijven mét personeel, niet over zelfstandigen.)

Een vakman blijft op de hoogte en geeft advies

Al van bij het eerste gesprek kan je ervaren dat een goede vakman advies geeft.  Over de technische kant van je project, maar ook over de premies die je kan krijgen, over het verlaagde btw-tarief of over energiebesparende maatregelen. Een vakman is niet bang van kritische vragen en wil van gedachten wisselen. Een aannemer die lid is van een beroepsorganisatie zoals Bouwunie is meer betrokken en beter geïnformeerd. Ook het hebben van een kwaliteitslabel of certificaat kan het verschil maken.

Ga voor een goed contract en een aangenaam contact

Als er conflicten ontstaan, hebben die bijna altijd te maken met een combinatie van de prijs, de timing en/of de kwaliteit van het werk. Essentieel om het bouwen aangenaam en vlot te laten verlopen, is een goed contract. Een dat het evenwicht bewaart in de rechten en plichten van zowel aannemer als klant. Zoveel mogelijk factoren op voorhand afspreken en schriftelijk vastleggen, geeft minder discussies achteraf. Een open en eerlijke communicatie is sowieso te verkiezen. Hou er ook rekening mee dat kwaliteit zijn prijs heeft. Een lage prijs is op het eerste gezicht aanlokkelijk. Maar dat is ook waar aannemers met minder goede bedoelingen op speculeren.

Voorschotten moeten redelijk zijn

Samenwerken met een lokale aannemer biedt voordelen. Hij kan gemakkelijk langskomen achteraf, als er nog vragen zijn of voor nazorg en onderhoud. Hij heeft er alle baat bij om een uitstekende service te geven en zijn reputatie hoog te houden. Hij kan je ook enkele referenties van klanten uit je buurt geven.

 

Op zoek naar een vakman? Check www.bouwsectorgids.be

 

Op de website www.bouwsectorgids.be kan je een Limburgse aannemer of vakman zoeken en vinden. Typ het soort werk in dat je wil uitvoeren en je postcode, en je krijgt een overzicht van mogelijke aannemers. Deze zijn lid van Bouwunie. Ze zijn dus goed geïnformeerd en kunnen je met raad en daad bijstaan. De keuze aan vakmannen is erg divers. Het kan gaan om een woningbouwer, schrijnwerker, schilder, verwarmingsinstallateur, plaatser van isolatie, .. De site bevat ook allerlei praktische en informatieve weetjes voor jou als bouwer of verbouwer. Alles in een duidelijke en klare taal.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Scroll naar boven