Neem je energie terug in handen
Voor veel eigenaars van zonnepanelen vormt de digitale meter een belangrijke overgang. Hoewel deze technologie zeker en vast voordelen biedt, kan het bijkomend wel een negatieve impact hebben op je energiefactuur. Daarom is het nu hét moment om na te denken over een thuisbatterij.
Voordelen
Met een thuisbatterij kan je in de eerste plaats de (zonne)energie die je overdag opwekt opslaan en gebruiken op momenten dat je die het meest nodig hebt, zoals bijvoorbeeld ’s avonds. Een batterij is zo één van de efficiënte manieren om het eigen verbruik aanzienlijk te verhogen, namelijk tot wel 80% in plaats van gemiddeld 30 à 45%. Bovendien is het een investering in de toekomst: je bent direct klaar voor dynamische energietarieven en slimme energiemanagementsystemen.
In Vlaanderen betaal je bovenop je verbruik een bijkomende tarief, als vergoeding voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. We noemen dit het capaciteitstarief. De gedachtegang hierbij is Vlaamse gezinnen aan te moedigen hun verbruik over de dag te spreiden waardoor het elektriciteitsnet niet overbelast geraakt. Dankzij een batterij kan je hierop inspelen en de piekmomenten in jouw verbruik gaan afvlakken zodat je minder hoeft te betalen. Â
Als je naast een batterij ook nog een dynamisch energiecontract aangaat met je leverancier, gaat er een heel nieuwe wereld open. De prijzen zijn een dag op voorhand bekend zodat je hier op kan inspelen. Zo kan je bij lage prijzen je batterij opladen en bij hoge prijzen je opgeslagen energie, die je zelf niet nodig hebt, ontladen naar het net. Door dit soort ‘handelen’ gaat je energiefactuur verder omlaag.
Een misvatting is dat je sowieso zonnepanelen nodig hebt om te kunnen genieten van de voordelen van een thuisbatterij! Twee van de drie grote voordelen hierboven zijn namelijk ook van toepassing zonder zonnepanelen. Je hoeft ook helemaal geen eigenaar te zijn van het pand. Thuisbatterijen zijn tegenwoordig zo compact en flexibel dat je zelfs als huurder je voordelen kan halen uit je eigen installatie. Als je verhuist, neem je de batterij gewoon mee.
Nog een stap verder met een EMS (energiemanagementsysteem)
Met een EMS (Energy Management System) ga je het maximale kunnen halen uit je kleine, groene energiecentrale. Dit soort AI-based applicaties gaan op basis van real-time data en dynamische prijzen onder andere bepalen wanneer je batterij (en eventueel je elektrische wagen) gaat opladen en ontladen.
ROBIN is het energiemanagementsysteem van Energreen dat je hele installatie aanstuurt en optimaliseert. Zo maakt ROBIN gebruik van dynamische tarieven en zal zo het systeem aansturen. Zo zal zij aankopen wanneer de prijzen het laagste zijn en verkopen wanneer de prijzen het hoogste zijn. Naast het dynamisch tarief, zal Robin ook rekening houden met het capaciteitstarief en streeft het algoritme ernaar om een zo hoog mogelijke zelfconsumptie te hebben.
Doordat we hiermee een virtuele gemeenschap kunnen creëren, kunnen we ook meespelen op de onbalansmarkt. Concreet wordt er dan gekeken naar vraag en aanbod op het net en zal het systeem je batterij aansturen om in beide richtingen te ondersteunen. Voor die ondersteuning krijg je steeds een vergoeding waardoor je naast besparen zelfs extra kan verdienen.
www.energreen.com
Power Store | Slimme opslag van duurzame energie
www.energreen.com/robin