Limburg.net roept op tot correct sorteren van asbest
Wie nog asbest in huis heeft, kan dat laten ophalen via Limburg.net. Deze dienstverlening bestaat al enkele jaren en wordt door de Vlaamse overheid ondersteund. De doelstelling is om het voor particulieren makkelijker te maken om asbest op een veilige en correcte manier kwijt te raken. Het is niet alleen gemakkelijk en goedkoop om zelf verwijderd asbest te laten ophalen. De vzw Dubolimburg vereenvoudigt ook het opstellen van een asbestinventaris en kan een tegemoetkoming voorzien bij de professionele verwijdering van leidingenasbest. Toch waarschuwt Limburg.net voor het correct sorteren van asbest. Fout aangeboden asbest kan leiden tot een boete van minstens 1.000 euro.
De cijfers liegen er niet om: in bijna de helft van de onderzochte gebouwen wordt asbest aangetroffen. Sinds 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen die vóór 2001 zijn gebouwd. Vanaf 2032 zal zo’n attest verplicht zijn voor alle woningen van vóór 2001, ongeacht of ze verkocht worden of niet. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank om Vlaanderen asbestvrij te maken tegen 2040.
Huis-aan-huisophaling asbest – slimste oplossing dankzij subsidies
Sinds 2020 is Limburg.net gestart met een gesubsidieerde huis-aan-huisophaling van asbest. Limburg.net krijgt jaarlijks zo’n 1.600 aanvragen om asbest aan huis op te halen en zamelt jaarlijks zo’n 5.000 tot 7.000 ton asbest in. Omdat er zoveel vraag is, werd in samenwerking met OVAM beslist om deze dienst te blijven aanbieden met subsidies. Hierdoor is het veel goedkoper voor particulieren om asbest te laten ophalen. Een container waarvoor de aanvrager op de privaatmarkt al snel 1.200 euro betaalt, kost via Limburg.net slechts 160 euro. Ook wanneer een particulier een professionele aannemer inschakelt, kan hij voor de afvoer van het asbestafval beroep doen op de huis-aan-huisophaling van Limburg.net. Dat is niet enkel goedkoper, maar ook veiliger dan zelf het gevaarlijk materiaal te vervoeren.
Zware boetes bij fout sorteren
Toch loopt het vaak mis. “De focus ligt echt op asbesthoudend materiaal. De verwerkers zijn hier erg streng in, zelfs houten latten die in contact zijn geweest met asbest bijvoorbeeld mogen zeker niet mee in de zak of container”, zegt Raf Coenen, woordvoerder van Limburg.net. “Als er bij controle blijkt dat het afval niet zuiver is, legt de verwerker een boete op. Die boetes starten vanaf 1.000 euro, maar kunnen al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat zijn forse bedragen, die integraal worden doorgerekend aan de aanbieder. We willen daarom de mensen wijzen op het belang van een correcte sortering.” De sorteerregels en gedetailleerde uitleg over hoe je met asbest moet omgaan krijgen aanvragers mee bij de bestelling, afhaling en levering van de materialen. Limburg.net geeft aanvragers een folder mee en heeft een sectie op de website met instructievideo’s en meer uitleg. De afvalintercommunale raadt aan om de richtlijnen vooraf met een aannemer te bespreken om misverstanden te vermijden.
Wat mag dan wel en niet in een asbestcontainer of -zak?
Alleen zuiver, hechtgebonden asbestmateriaal is toegelaten. Houten latten of isolatie die in contact kwamen met asbest, moeten gereinigd worden en apart worden afgevoerd naar het recyclagepark. Deze mogen dus niet in de container of zak die wordt opgehaald. Ook steenpuin mag niet in de asbestzak of –container. Enkel mos of klimop dat op het asbest groeit, mag uitzonderlijk mee in de container of zak.
Ook subsidie voor asbestinventarisatie
Via de vzw Dubolimburg kunnen inwoners een subsidie krijgen voor het opmaken van een asbestinventaris, op voorwaarde dat ze nadien ook effectief het asbest laten verwijderen. Daarnaast kan er ook een financiële tussenkomst worden aangevraagd voor het verwijderen van asbesthoudende leidingenisolatie. Het type asbest dat in die toepassing gebruikt wordt is niet-gebonden dus gevaarlijk. Zelf verwijderen mag in dat geval niet – enkel een erkend asbestverwijderaar mag dit doen. Een lijst van erkende professionals is terug te vinden op de website van dubolimburg.be.
Meer info voor de pers:
Raf Coenen – Limburg.net – 0478738352
Patrick Vandewalle – Dubolimburg – 0475 86 70 57
Meer informatie over asbestophaling is te vinden op www.limburg.net/asbest of via het gratis nummer 0800 90 720.

Bron: Limburg.net